AA
XLII. Vasas- és Kohásznap

XLII. Vasas- és Kohásznap

2019. július. 17

Több mint nyolcezren vettek részt július 12-én Dunaújvárosban a 42. alkalommal megrendezett Vasas- és kohásznap programjain. A dunaferres családok ünnepe idén a hagyományok és az újdonságok kettősségének jegyében telt.

Ünnepi hangulattal telt meg a Vasmű tér a rendezvény nap­ján: hatalmas sátrak alatt kínál­ták a finomságokat a vendégek­nek, akik kivetítőkön is nyomon követhették a színpadi történé­seket a délután és az este folya­mán. Kinyitotta kapuit a gyár a látogatók előtt: nosztalgiagő­zössel és autóbuszokkal is kör­beutazhatták a Vasmű területét az érdeklődők, hogy meglesse­nek néhány technológiai „titkot”. A színpad melletti sátorsoron is számtalan érdekesség, lát­ványosság várt a vendégekre: Móder Rezső képzőművész „Ze­nélő szoborpark” mini tárlata, a Dunaújvárosi Egyetem high-tech kiállítása, nosztalgiafényké­pész és green-box fotózás. A leg­erősebbek szakanderpárbajon mérkőzhettek meg Fekete Lász­lóval és fiaival. 150 szerencsés nyertes átvehette Koltai Róbert „Sose halok meg?” című dedikált önéletrajzi kötetét. A gyerekekre sok-sok kaland várt a Dunaferr-iskola előtti füves területen kialakított játszóházban, a meg­fáradt kis vendégek azután egy fagylalttal frissülhettek fel.

Délután négy órakor az Edda zenekar fellépésével vet­te kezdetét a zenei programok sora. A program különlegessége volt, hogy a banda az 1986-os miskolci, a Lenin Kohászati Művek üzemcsarnokában tar­tott, Tűzközelben című fellépé­sét idézte fel. Pataky Attila még a kohászok speciális védőruháját is magára öltötte a színpadon.

A 42. Vasas- és Kohásznap ünnepélyes megnyitójával, majd elismerések átadásával folytatódott a program 17 órától. Evgeny Tankhilevich cégvezető magyar nyelven köszöntötte dunaferres kollégáit és a megjelent vendégeket. A cégvezető rövid beszédében kiemelte: nap mint nap óriási kihívásoknak kell megfelelni, hogy az ISD DUNAFERR megőrizze helyét a nehéz piaci körülmények között és a vertikum modern, környezetbarát gyárrá fejlődhessen. A cégvezető az ünnep alkalmából köszönetet mondott mindazoknak, akik felépítették a gyárat, csakúgy, mint az iparváros valamennyi polgárának, hiszen szinte mindenki kötődik valamilyen szálon a Vasműhöz. Ezt követően a színpadon kimagasló munkavégzésük elismeréseként pénzjutalmat vehetett át tíz dunaferres kollégánk. Teljesítményükhöz munkahelyi vezetőik a színpadon is gratuláltak. Jutalomban részesült Majer János villanyszerelő (Nagyolvasztómű), Horváthné Gazics Éva kohászati anyagelőkészítő (Meleghengermű), Kanderka István pácolósori kormányos (Hideghengermű), Deák Lajos tolatásvezető (Szállítómű), Horváth Zoltán öntő előmunkás (Karbantartási Igazgatóság), Siba László létesítménygazdálkodási főosztályvezető (Eszközgazdálkodási igazgató-helyettes szervezete), Kiss Ernő radiometrikus művezető (IT Igazgatóság), Major Csaba darus (Termelésirányítási igazgató-helyettes szervezete), Szloboda János raktárvezető (ISD Kokszoló), Filotás Tibor fő gépész (ISD Power). (A díjazott munkatársainkról szóló összeállítást a DUNAFERR Magazin augusztusi számában olvashatják majd – a szerk.)

A megnyitó záróakkordjaként az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület helyi szervezetének tagjai a Dunaújvárosi Vegyeskar művésze­ivel kiegészülve kohásznótá­kat adtak elő, majd a könnyűze­nei produkcióké lett a színpad. Fellépett a Honeybeast együttes, Keresztes Ildikó, Miller Zoltán és Vágó Bernadett, Szandi, Janicsák Veca, Fásy Ádám és Zsüliett, Charlie és a Mystery Gang is.

Ahogyan beesteledett, tűzi­játék szórakoztatta a vendégeket és látványos fényfestés öl­töztette díszbe az igazgatósá­gi épületet. A gyárkapukon be­lül természetesen nem állt meg az élet a Vasasnap idejére sem: a folyamatos termelési rend­ben működő üzemek dolgozói munkával töltötték az ünnepet. Számukra a munkáltató igény szerint estebédet biztosított.

Sz. I. - Sz. Gy.