AA
Sajtóközlemény 2022. 10. 14.

2022. október. 14

Rosszindulatú és hamis hírek jelentek meg a DUNAFERR-ről a médiában

A DUNAFERR megdöbbenéssel értesült az Index.hu hírportálon 2022. október 14-én megjelent, „Elkerülhetetlen a felszámolás: Brüsszel verte be az utolsó szöget a Dunaferr koporsójába” című cikkéről, melynek kiindulópontja, végkövetkeztetése és számos állítása is hamis, nem felel meg a tényeknek. A társaság megdöbbentőnek tartja, hogy alaptalan információk alapján keltenek zavart és felesleges bizonytalanságot a vállalat körül, még tovább súlyosbítva az eleve nehéz körülmények között működő vasmű helyzetét, veszélybe sodorva a cég működését és az itt dolgozó több ezer ember megélhetését. A DUNAFERR jelen közleményben szeretne reagálni az alaptalan híresztelésre és eloszlatni a kétségeket.

• A cikk állításával szemben sem az Európa Unió Oroszországgal szembeni legújabb, nyolcadik szankciós csomagja, sem a korábbi szankciós csomagok nem tartalmaznak olyan rendelkezést, amely érintené a DUNAFERR-t vagy tulajdonosát.
  • Nem felel meg a valóságnak az sem, hogy az ING Bank a DUNAFERR számlavezető bankja lett volna, és hogy bármikor is finanszírozta volna a DUNAFERR-t.
  • A cikk állításával szemben nem létezik semmilyen alapítvány, amely működteti vagy bármikor is működtette a DUNAFERR-t, és nem igaz az sem, hogy a társaságnak nincs legitim vezetése. Noha a végső tulajdonosok vitája miatt a DUNAFERR-nek valóban nincs igazgatósága, a társaságnak van legitim vezetése, amely irányítja az acélgyár napi működését.
  • A cikk állításával szemben a DUNAFERR semmilyen megkeresést nem kapott az Index részéről a cikk megjelenése előtt.

A sajtóban a mai napon megjelenő hírek és állítások a cég elkerülhetetlen felszámolásával kapcsolatban hamisak és alaptalanok! Értetlenül áll a vállalat a felfoghatatlanul káros híresztelés előtt, mint ahogyan azt sem érti a DUNAFERR, hogy a szerkesztőség miért nem kérte ki a vállalat véleményét a cikk megjelentetése előtt, amely alkalmat adott volna a tényszerű tévedések tisztázásra.

Továbbra is bízik a vállalat az állami segítségben

Mindemelett a DUNAFERR – ahogyan arról korábban is hírt adott – nincs könnyű helyzetben. Az energiaárak brutális emelkedése, az ukrán-orosz háború okozta logisztikai nehézségek, valamint a háború kitörése óta jellemző acélpiaci pangás és nyomott árak miatt a vasmű rendkívül nehéz környezetben kénytelen működni. Minden nehézség dacára a szeptember közepén bejelentett, kényszerű egyhetes leállást követően a társaság újraindította 2-es számú nagyolvasztóját, így jelenleg is zajlik a nyersvas- és acéltermelés (folyékony fázis). Ezzel együtt a felsorolt gazdasági és piaci tényezők olyan nehézségeket okoznak, amelyeket a DUNAFERR önerőből nem tud megoldani, ezért a társaság továbbra is bízik az állami segítségben. A kormányzati szerepvállalás kulcsfontosságú lenne ahhoz, hogy az egyik legnagyobb magyar iparvállalat tovább tudjon működni, biztosítva ezzel közvetlenül 4500 munkavállalójának megélhetését, közvetve pedig további több tízezer, a társaságcsoport beszállítóinál, alvállalkozóinál, partnereinél dolgozó ember munkáját.